воскресенье, 27 апреля 2014 г.

KüPSIS LEHE- JUUSTU

Kogus 5 kg = 0, 8 kg

Retsept:

Taigen
Nisujahu 3,0 kg = 0,48 kg
Sool 0, 05 kg = 0, 008 kg
Sidrunhape 0, 005 kg =0, 0008 kg
Külm vesi 1, 5 kg = 0, 24 kg
Muna 10 tk = 1,6 tk

Vormimine

Plunderblock (kihistusmargariin) 1,8 kg = 0, 288 kg
Juust 1,3 kg = 0, 208 kg

Munamääre
Muna 1 tk

Töö käik:
1. Alustuseks lahustatakse külmas vees sool ja sidrunhape. Seejärel lisatakse juurde jahu ja segatakse ühtlaseks taignaks. Peale seda viiakse taigen külmkappi kile alla kerkima 15-ks kuni 20-ks minutiks.
2. Kui taigen on piisavalt puhata saanud rullitakse see 7 mm paksuseks nelinurkseks ruuduks. Samuti rullitakse ka nelinurkseks plaadiks kihistusmargariin, mis koheselt asetatakse viltuses asendis taigna keskele et seejärel peita taignaotstega ümbriku kujuks taigna sisse kihistusmargariin. Seejärel viisin ümbriku kujulise taigna rullimismasinale ning alustasin selle töötlemist, rullides taigna 7 mm paksukseks ja pannes kolmeks kokku. Peale taigna töötlemist tuli see taaskord 15-ks kuni 20-ks minutiks külmkappi puhkama jätta kuid meie antud olukorras jätsime lihtsalt laua peale, kile alla puhkama.
NB! Väga oluline on pühkida peale igat rullimist taigna pinnalt ära jahu, kuna jahu kleebib taignakihid kokku. Ja seega ei saavuta kihilise toote puhul antud omadusi.
3. Jätkasin taigna töötlemist veel 3 korda kuni viimasel korral lisasin 2/3-ndikku taigna vahele ka juustu ja panin kolmeks kokku.
4. Peale viimast kerkimist rullisin taigna 5 mm paksuseks nelinurkseks kujuks ja lõikasin sellest 1,5 x 3 cm suurused ristküliku kujulised ribad ja tegin neile ühe keeru sisse, et jääks lipsu efekt ning asetasin küpsetusplaadile. Lõpetuseks viimistlesin neid veel munamäärdega ja raputasin peale veel juustu puistet. Tagantjärgi võin nii palju öelda, et munamäärde asemel tuleks kasutada hoopis vett.
5. Asetasin küpsetusplaadi küpsema 14-ks minutiks ahju mille temperatuuriks oli 210-220 kraadi.
Picture
Eespool on taigen ja paremal pool üleval on kihistusmargariini plaadike.

Picture
Kihistusmargariin asetati taignale viltuselt peale ning taigen murti ümbrikuks kokku.

Picture
Rullimist ja kokkupanekut kordasin mina 3 korda kuna taigen oli väga rabe ning siis panin 2/3-ndiku peale juustu, murdsin uuesti kolmeks kokku ja asetasin kile alla puhkama.

Picture
Kolmeks kokku murtud taigen, mille vahel on juust.

Picture
Valmis tooted, mille kvaliteediga ei saanud rahule jääda kuna toodetel puudus maht ning olid kõvad

Analüüs:
Toodetel puudus kohevus kuna kasutasin viimistluseks munamääret mitte vett. Munamääre on hea kleepematerjal ning kleebib ääred kokku. Seega ei saa kihid kerkida ja neid pole ka näha.
Teiseks veaks oli margariini sulamine toote küpsemise algfaasis, mis oli tingitud vähesest ahju temperatuurist. Õppisime oma vigadest, et tuleb tegutseda kiirelt, kui tõstetakse tooteid  ahju, vastasel korral kaob ahjust ära piisav temperatuur, margariin hakkab sulama ja tooted jäävad hiljem kuivad ning kõvad.
Kokkuvõte:
Küpsised ei olnud just kõige õnnestunumad. Tühja kõhu peale sõime need küll ära kuid müügiks need siiski ei kõlvanud. Õppisin oma vigadest ja tean teinekord kus mida kasutada või kus millega tuleks piirata.

Комментариев нет:

Отправить комментарий